De Plek – Het Beeld

Een maandelijkse verbeelding van een inspirerende plek, waarbij de sfeer centraal stat en niet het landschappelijke

Kabouterboom 2008-03-19

Aan de rand van de prachtige Elyzeese Velden, in Beek-Ubbergen bij Nijmegen, staat in het bos, boven een bronnetje waar een kreekheldere beek begint, de dikste en misschien wel oudste kastanjeboom van Nederland. Hij heeft een omstrek van zo’n 8,5 meter en een leeftijd die geschat wordt op 450 jaar. Hij wordt zo genoemd door de vele holtes die de boom heeft. De kastanjebomen in Beek zijn een erfenis van de Romeinen. Die vestigden zich indertijd op de hellingen rond de garnizoensstad Nijmegen. Zij namen de kastanjes mee uit hun habitat, het Middellandse Zeegebied.

Foto’s bij deze Remarc:    

De Holdeurn – Groesbeek 2008-02-14

In de Romeinse tijd is in dit heuvelachtige gebied een groot militair steen- en pottenbakkersbedrijf geweest. De industriële activiteit begon er bij het verblijf van het Tiende Legioen (=Romeinse legerafdeling van 3-6 duizend man) en werd tot het eind van de 2e eeuw voortgezet. Eerst is er naast bakstenen en dakpannen ‘fijn Nijmeegs aardewerk’ voor eigen gebruik vervaardigd.

Het ging om oranje aardewerk, zogenaamd Holdeurns aardewerk. Later in de 2e eeuw verminderde de kwaliteit en werd De Holdeurn voor de centrale steenfabriek van het leger in Neder-Germanië. Er was een heiligdom bij, waar op alteren offers werden gebracht aan oppergod Jupiter (de god van de donder en bliksem), Vesta (de godin van het haardvuur) en de lokale godin Hludana, wier naam nog doorklinkt in de huidige naam van het landgoed!

Foto’s bij deze Remarc:

Mottes op de Duivelsberg

“Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.”

Marc Christiaans